2011. augusztus 15., hétfő

Hobbitlyuk-torta

Tészta (alsó lap, 18cm-es tortaformához):
4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg finomliszt
2 dkg kakaó
2 kiskanál olaj
pár csepp ecet vagy citromlé

A hozzávalókat kimérjük, külön a cukrot, a kakaót összekeverjük a liszttel (érdemes át is szitálni). A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverés nélkül. A tortaforma aljába kivágunk egy kört sütőpapírból (be is lehet olajozni, könnyebb lesz majd lehúzni), de a forma oldalát nem szabad kikenni.

Az egész tojásokat nagyon habosra keverjük robotgéppel, közben hozzáadva a cukrot is (ez minimum 5 perc szokott lenni, a lényeg, hogy minél levegősebb legyen), a vége felé hozzáadjuk az ecetet. (Csinálhatjuk úgy is, hogy szétválasztjuk a tojásokat, ekkor először a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, hozzáadjuk az ecetet - ettől tartósabb és keményebb lesz a hab -, majd a sárgájákat.) Utána 2-3 részletben beleforgatjuk a kakaós lisztet (óvatosan, de alaposan, hogy ne legyenek benne lisztcsomók), majd hozzáadjuk az olajat és azt is elkeverjük. (Az olaj kihagyható, de segít abban, hogy ne legyen púpos a tészta.) Beletöltjük a tortaformába, és kissé homorúra igazítjuk: a szélén habkártyával vagy fakanállal 1-2 centivel magasabbra húzzuk a tésztát. (Ez azért kell, mert a szélén kevésbé jön fel sütés közben a tészta, mint a közepén, így viszont jó eséllyel egyenes lesz kihűlés után. Ha mégis púpos maradna, azt levágjuk és megfordítjuk a tésztát: mindig az alja a legegyenesebb.) Sütés közben lehetőleg ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta. Kb 20-30 perc alatt sül meg (ez függ a tészta mennyiségétől és a sütőtől is), tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e. Hagyjuk a formában kihűlni, majd körbevágjuk a szélét egy késsel és kiborítjuk. Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, könnyebb lesz kettévágni, ha áll egy kicsit.

A felső, "fél" tortalap ugyanígy készül, csak felezett mennyiségekkel.

Krém:
Ez két részből áll, tulajdonképpen ugyanaz, mint a hólabda nevű süti krémje:
1. rész:
25dkg puha margarin vagy vaj (vajból szerintem elég 20dkg is)
20dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
Ezeket egymással jó habosra keverjük.
2. rész:
3 púpozott evőkanál lisztet és 1 evőkanál cukrot 0,5l tejjel kikeverünk, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Főzés és kihűlés közben is folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze.
Ha kihűlt (fontos, hogy ne olvassza meg a vajat), a két részt összekeverjük egymással.

Az alsó tortalapot két részre vágjuk: először késsel körbejelöljük, majd felvágjuk (lehetőleg egy hosszú, recés élű késsel, miközben a tésztát forgatjuk). A kést lehetőleg ne húzzuk ki, csak a végén. Megtöltjük és körbekenjük a krémmel. Az emelethez tartószerkezetet készítünk: hurkapálcikából levágunk 4 olyan hosszú darabot, mint amilyen magas az alsó rész, és a megfelelő stratégiai pontokon beleszúrjuk a tortába. Kartonpapírból kivágunk egy akkora félkört, mint az "emelet" lesz (esetleg egy kicsit kisebbet, hogy biztos ne lógjon ki), bevonjuk folpackkal és ráhelyezzük a hurkapálcikákra.
A felső lapot elfelezve egymásra helyezzük, és így töltjük meg, rátesszük a karton félkörre, majd szintén körbekenjük. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük.

Ezalatt elkészítjük a marcipán bevonatot, ami most 2 csomag Dr Oetker-es marcipánmasszából készült. (A csomagoláson írtakkal ellentétben 1 csomag nem elég egy 18cm-es torta bevonásához, így az aljára nem jutott már.) Félreteszünk egy-egy kisebb adagot a gyurmázáshoz (az egyik marad natúran, a másikat kakaóporral összegyúrva barnára színezzük), a többit zöldre színezzük keserűmandula-aroma vagy zöld ételfesték segítségével, cseppenként adagolva (por alakú festék tulajdonképpen jobb lenne hozzá, a folyadékokat hajlamos "kiizzadni" a marcipán). Porcukrozott felületen vékonyra nyújtjuk, ehhez a legjobb a hideg márványlap (a táborban persze folpackkal bevont gyúródeszka is megteszi). Először kivágunk belőle egy a tortával azonos átmérőjű félkört, és a torta alsó részének tetejére helyezzük. A maradékot összegyúrjuk és ismét kinyújtjuk egy nagyobb félkörré, úgy, hogy a felső részt is be tudjuk burkolni. Rásimítjuk a krémre és a felesleges részeket levágjuk.

A torta alsó részét körben mandulalapocskákkal borítjuk, ezekből készül az út is az ajtóig és a kéményen a "kövek". A maradék zöld, barna illetve natúr színű marcipánból elkészítjük a füvet (ezzel a krém és a marcipán illeszkedési pontjai is remekül elfedhetők), az ajtót, ablakokat, kéményt, és a pipázó Bilbónkat. A fű és Bilbó haja úgy készül, hogy a marcipánt egy szűrőn átnyomkodjuk, és késsel óvatosan leválasztjuk.

A marcipánnal együtt lehetőleg már ne tegyük tálalás előtt hosszabb időre hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése